top of page

MINISTERIE VAN ALKMAARSE ZAKEN

36-Ministers_Kijklens.jpg

Het Ministerie van Alkmaarse Zaken, opgericht in het kader van festival Karavaan 2019 met als thema ‘eigen grond’, onderzoekt op ludieke wijze wat Alkmaar zo Alkmaars maakt. Waar is de Alkmaarder trots op, en hoe kunnen we die trots het best uitdragen naar de rest van de wereld? Het Ministerie zal hiertoe een nieuw Alkmaars volkslied componeren, het 400e Alkmaarse Rijksmonument benoemen, een officieel export-product kiezen en een Museum van Alkmaarse Zaken inrichten.

In aanloop naar Karavaan wordt een Alkmaarse Ministerraad opgericht. Via een open oproep worden kandidaat-ministers gezocht. De ministerraad zal een aantal belangrijke beslissingen nemen, die vervolgens door de Permanent Presiderend Voorzitter v/h Ministerie van Alkmaarse Zaken worden doorgevoerd. Op 23 maart legden de ministers hun officiële eed af in een guerrilla performance op de trappen van het Alkmaarse stadhuis.

Het officiële vervoersmiddel van het Ministerie is het Victorieus Vehikel, een bierfiets omgebouwd tot propaganda-wagen. Hiermee begeeft het Ministerie zich onder de mensen en verzamelt hun meningen en ideeën omtrent het Alkmaars volkslied, 400e Rijksmonument en export-product.

Tijdens Karavaan 2019 maken de PPV en PPVV – de Permanent Presiderend Voorzitter en de Permanent Provocerend Vice-Voorzitter van het Ministerie van Alkmaarse Zaken – het Karavaan-publiek onderdeel van het Ministerie van Alkmaarse Zaken. Er kunnen vergunningen worden uitgereikt, petities ondertekend (Marco Borsato live op Karavaan 2020!), stemmen uitgebracht voor het 400e Rijksmonument en officiële Alkmaarse export-product, en elke dag is er een zangstonde van het Alkmaars Volkslied zoals gecomponeerd door het Ministerie van Alkmaarse Zaken.

bottom of page